Başakşehir Final Okulları Genel Müdür Mustafa Tezcan: “Çanakkale Ruhu!”
Eğitim

Başakşehir Final Okulları Genel Müdür Mustafa Tezcan: “Çanakkale Ruhu!”
“Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor.
Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor. ”
Merhum M. Akif Ersoy “ Çanakkale Şehitlerine ” adlı meşhur şiirinde Çanakkale Savaşı’ndaki dehşeti ve aziz Türk evlatlarının kahramanlıklarını çok güzel anlatıyor. Çanakkale Savaşının ruhunu şiirle tam olarak anlamak mümkün değil diyerek düştük yollara… Lise öğrencilerinden oluşan bir grupla gecenin ilk saatlerinde yola koyulduk. Arkadaşlarıyla geziye çıkmış olmanın verdiği heyecan çocukların gözlerinden hissediliyordu. Bende ise tarifinde zorlandığım ayrı bir heyecan vardı.
“Asım’ın nesli… diyordum ya… Nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek.”
Çanakkale’ye vardığımızda, tur rehberi otobüse binip selam verir vermez coşkulu bir şekilde
“Şu boğaz harbini” anlatmaya başlayınca, yukardaki dizeleri daha iyi idrak etmeye başladım.
250 bin şehidimizin verildiği toprakları adım adım gezerken hüzünlenmemek elde değil. Tarihe adını yazdırmış bir Seyit Onbaşı ile aynı toprağa basmak, sırtımızdaki birkaç kiloluk çantalar bize ağır gelirken, 276 kg top mermisini sırtladığını öğrenmek, 18-20 yaşlarında askere gönderilen ”kınalı kuzuların” vatan aşkını hissetmek, 657. alayın kahramanlıklarını dinlemek, düşman ile arasında 100 m mesafe ile başlayıp yer yer 6 metreye kadar düşen siperlere girmek, 3dk. sonra şehit olacağını bile bile ileri atılan Mehmetçiği tanımak, bu vatan uğruna Kars, Hakkâri, Trabzon, Burdur, Diyarbakır, Trablusgarp, Mekke’den gelip omuz omuza savaşmış vatan evlatlarının ruhlarına Fatiha okumak bizi farklı âlemlere götürdü.
Rüya gibi geçen bir günün sonunda kendi âlemimize geri dönerken tarihi mekânlarda satılan o küçük hediyelerin dışında başka bir şeyler götürebiliyor muyuz acaba diye düşüncelere daldım.
Dönüş yolculuğunda, otobüsteki gençleri biraz izlediğimde; savaş alanlarında, siperlerde ve tarihi mekânlarda bulundukları ruh halleri kaybolmak üzereydi bile… Ellerindeki telefonlara, MP3 ve ipod’lara geri dönmüşlerdi. Akif, mısralarında belirttiği “Asım’ ın nesli” bu olmasa gerek. Bir savaş çıktığında şu andaki gençlerimizin tavrı Çanakakale’de genç yaşlarında şehit olan gençler gibi olur mu acaba? Yol boyunca bu sorular kafamı meşgul etti hep.
İmanla örülen duvar 18 Mart 1915’ te “ Çanakkale Geçilmez! ” dedirtmişti. Yabancı güçler ve düşmanlar yurdumuza karadan ve denizden girememişlerdi. Yıl 2020, 1915 yılında yurda sokmadığımız aynı emperyalist güçler, ülkemize, işyerlerimize, evlerimize girmiş durumda.
Aynı evdeki çocuklarımızı bizim yerimize başkaları etkileyip, yönlendirmekte. Nasıl mı? TV ve internet kanalıyla.
“Asrın belası” dediğim sosyal medya; tüm gençleri bir ağ gibi sarmış durumda. Ve tüm gündemi belirleyen o artık. Veliler ne kadar farkında, bilmiyorum ama gençlerin arasında olduğumuz için biliyorum; gençler Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, gibi sosyal iletişim araçları ile yatıp kalkmakta. Akıllı telefonlar sayesinde her yerde internete ulaşan gençler sanal âlemde dolaşmakta.
Asıl gelmek istediğim nokta, her evin artık bir savaş meydanı haline geldiği günümüzde, gençlerde bu “Çanakkale ruhu” nu tekrar kazandırmak için ne yapabiliriz?
Her TV, her cep telefonu ve her bilgisayar ayrı birer cephe haline gelmiş durumda. Bu teknolojik araçları ellerinden almak, onlardan uzaklaştırmak çözüm değil, tam tersine cepheyi terk etmek anlamına gelir. Öncelikle velilerimizin internet kullanımı ile ilgili olarak, çocuklar kadar bilgiye sahip olmaları gerçekten önemli. Devamında çocukların nereye girdikleri, hangi oyunları oynadıklarını takip edip kontrol altına almamız gerekiyor. Çocuklarımıza vakit ayırıp onlarla ilgilenmeliyiz. Çocuklar eskisi gibi sokağa çıkmadığı için asosyal durumdalar. Çocukların internet ortamında değil de sokakta, bahçede, sahada beraber olmalarını sağlamamız lazım.
Bu ilk adımdan sonra çocukların gündemlerini bizim oluşturmamız ve onları bizim yönlendirmemiz gerekli. Onların ellerinden aldığımızın yerine başka bir şey koymazsak, biz onları pozitif yönlendirmezsek, çatışmadan başka bir şey elde edemeyiz. Tarihi ve sosyal geziler, okunacak kitapların seçimi, sinema ve tiyatro…
Seçici davranarak onları yönlendirmeliyiz.
Yeni savaşımız, yeni cephelerimiz hayırlı olsun.
Gazamız şimdiden mübarek olsun!”
Başakşehir Final Okulları Genel Müdür & Eğitimci-Yazar
Mustafa TEZCAN


Mustafa TEZCAN kimdir?
1975 yılında Burdur’un Bucak ilçesi Ürkütlü Kasabası’nda çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
İlk ve orta tahsilini burada tamamladı.
Antalya Aksu Anadolu Öğretmen Lisesi’ni ve devlet parasız yatılıyı kazanması hayatın kendisi ve öğretmenlik ile tanışmasının ilk adımı oldu.
Marmara Üniversitesi İngilizce Fizik Öğretmenliğini bitirdi; 2. sınıfta iken ders vermeye başladı.
9. sınıfta öğrenci olarak başladığı yurt hayatını üniversite sonunda yurt müdürü olarak tamamladı. Üniversiteyi bitirince İstanbul’da özel bir kolejde 5 yıl fizik öğretmenliği yaptı.
Kendi işini kurmaya karar verdikten sonra önce bir etüt merkezi daha sonra bir dershane açtı.
Bu kurumlarda hem öğretmenlik hem de idarecilik yaptı.
Halen ortağı da olduğu eğitim kurumlarında eğitim yöneticiliği de yapmaktadır.
Evli ve 2 çocuk babasıdır.
Eğitim Yönetimi alanında Yüksek Lisans yaptı.
Yerel ve ulusal olmak üzere iki tane gazetede eğitim köşe yazarlığı yapmaktadır.
Birçok TV ve radyo programlarına katıldı.
Derdi gençler olan ve binlerce öğrencinin hayatına yön veren yazar; Eğitim Yöneticiliği ve Eğitim Danışmanlığı yapmaktadır.
Başakşehir Final Okulları Genel Müdür.

Yayınlanan kitapları; Geleceğin Aşkın Kadar– Mustafa Tezcan, Geleceğin Coşkun Kadar– Mustafa Tezcan, Günlüğüm -Zaman ve Performans Yönetimi Ajandası-Mustafa Tezcan
Yazar; Eğitim Danışmanlığı, Yaşam Başarısı, Etkili Öğretmenlik, Başarıya Götüren Aile, Günlüğüm, Günlük ve Başarı, TEOG’da Doğru Tercih, Meslek ve Üniversite Seçimi, YGS ve LYS’de Doğru Tercih, Gençler de Meslek Seçimi ve Kariyer Planı, Yeni Nesil Gençler ve Motivasyonu, İnsan ve Disiplin başlıkları altında birçok seminerler vermiş ve vermeye devam etmektedir.
İletişim:
http://www.mustafatezcan.com/tr/
Sosyal Medya:
https://www.facebook.com/mustafa.tezcan.712
https://www.youtube.com/channel/UC6qmGq1gnoSckHdyqHfxnUQ?view_as=subscriber
https://www.instagram.com/mustftezcan/
TANITICI REKLAM
Haberi Paylaş: http://katrehaber.com/?p=234
Başakşehir Final Okulları, Çanakkale Ruhu, Mustafa TezcanEğitim